2012. március 23., péntek

Könyvajánló: Java fejtörők

A Szabad Szoftver Konferencián volt alkalmam megvásárolni Joshua Bloch és Neal Gafter, Java fejtörők című könyvét. Bevallom őszintén elsősorban az akciós ára miatt vásároltam meg, ám azonban azóta az egyik kedvenc olvasmányom lett, mert mindamellett, hogy sokat lehet belőle tanulni, és megmozgatja a fogaskerekeket, még szórakoztat is.
Lássuk először a szerzőket. Joshua Block neve ismerősen csenghet, a Carnegie Mellon University-n doktorált, a Java 5 nyelvi bővítésein dolgozott és a Java Collections Framework tervezését és fejlesztését is irányította többek közt. Dolgozott a Sun Microsystemsnél és jelenleg a Google egyik főmérnöke. Szerzője a díjat nyert Hatékony Java című könyvnek. Ez utóbbi műve szerintem kötelező olvasmány minden Java fejlesztőnek! Neal Gafter a University of Rochesteren szerzett doktorátust, majd az Sun Microsystemsnél irányította a Java fordító fejlesztését rangidős mérnökként. Jelenleg ő is a Googlenél - kinél másnál - dolgozik szoftvermérnökként.
A könyv a Java nyelvben rejlő csapdákkal, buktatókkal, és olyan szélsőséges esetekkel foglalkozik, amelyekbe nap mint nap belefuthatunk munkánk/hobbink során, és kellő ismeret nélkül csak a fejünket vakargathatjuk a nem várt eredmény miatt. A könyv 9 gyakorlati fejezetbe kategorizálja az összesen 95 esetet, és az egyszerűbbtől a bonyolultabb példák felé halad, a leg harcedzettebbeknek is sokszor feladva a leckét. Nem spoilerezek többet, tessék megvenni a könyvet, ha még nincs meg :).

2 megjegyzés:

  1. asszem az angol megfelelojet olvastam :) kivallo pldak vannak benne arra, hogy mit NE csinalj kodolas kozben.

    VálaszTörlés
  2. Java Puzzlers (http://javapuzzlers.com/) az angol címe.

    VálaszTörlés